Odluke o privatizaciji “Šipada” i “Unisa”

Bez autora
Sep 14 2011

Vlada Federacije BiH /FBiH/ donijela je na današnjoj sjednici odluke o privatizaciji preduzeća “Šipad Eksport-import” i UNIS iz Sarajeva. Odlukom Vlade u “Šipadu” će oko 66,6 odsto kapitala biti privatizovano posredstvom otvorenog prikupljanja ponuda (tenderom), a na isti način će biti privatizovano i 51 odsto kapitala u UNIS-u (udruženoj metalnoj industriji Sarajevo). Ova preduzeća ubuduće treba da budu van učešća državnog kapitala, a odluke o privatizaciji “Hidrogradnje” i “Energopetrola”, danas su ostavljene na dalje čekanje, dok ne budu raščišćena potraživanja prema radnicima. Irak duguje “Hidrogradnji” između 30 i 40 mliona KM, a kada je riječ o “Energopetrolu” i dalje postoje obaveze o dokapitalizaciji i radničkim potraživanjima.

Odluke o privatizaciji “Šipada” i “Unisa”Vlada Federacije BiH /FBiH/ donijela je na današnjoj sjednici odluke o privatizaciji preduzeća “Šipad Eksport-import” i UNIS iz Sarajeva.

Odlukom Vlade u “Šipadu” će oko 66,6 odsto kapitala biti privatizovano posredstvom otvorenog prikupljanja ponuda (tenderom), a na isti način će biti privatizovano i 51 odsto kapitala u UNIS-u (udruženoj metalnoj industriji Sarajevo).

Ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj pojasnio je u izjavi novinarima da ova preduzeća ubuduće treba da budu van učešća državnog kapitala, ističući da su odluke o privatizaciji “Hidrogradnje” i “Energopetrola”, danas ostavljene na dalje čekanje, dok ne budu raščišćena potraživanja prema radnicima.

Trhulj je pojasnio da Irak duguje “Hidrogradnji” između 30 i 40 mliona KM, a da kada je riječ o “Energopetrolu” i dalje postoje obaveze o dokapitalizaciji i radničkim potraživanjima.

Ministar transporta i komunikacija FBiH Enver Bijedić rekao je novinarima da je Vlada danas donijela Uredbu o kriterijumima za razvrstavanje javnih puteva, na osnovu koje one mogu biti autoputevi, brzi, magistralni, regionalni i lokalni putevi.

Kada je riječ o naknadama za objekte na Koridoru “Pet – ce”, Vlada je zadužila federalnu Upravu za geodetske i imovinsko-pravne odnose da u roku od sedam dana pripremi izmjene Zakona o eksprorijaciji, kao i da se počne sa izradom zakona o uklanjanju objekata na području kojim će prolaziti Koridor “Pet-ce” i sarajevska obilaznica.

Bijedić je istakao da bespravni objekti oko sarajevske obilaznice neće biti legalizovani, već će biti plaćane naknade vlasnicima u visini gradnje objekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik